Deriye sığan hayat
“İçinde Yaşadığımız Deri” Sergisi Arter’de Ziyaretçilere Açıldı
Seray Şahinler- Koray Ariş’in sanat hayatından izler sunan “İçinde Yaşadığımız Deri” sergisi, Arter’de sanatseverlerle buluştu. Sergide, sanatçının 60 yıllık sanat serüveninden farklı dönemlere ve serilere ait heykelleri, atölyede üretim süreçlerini yansıtan nesneler ve malzemeler yer alıyor.
Koray Ariş, deri, kösele, ahşap, bronz ve kurşun gibi malzemelerle heykel sanatında özgün bir dil geliştiriyor. Bu benzersiz yaklaşım, çağdaş Türk sanatında öncü bir duruşa işaret ediyor. Sergide toplam 300 eserin yer aldığı retrospektif bir yaklaşımla, Ariş’in heykel pratiğinde önemli kavramlar olan figür, denge, devinim ve tını gibi unsurların izleri açıkça görülüyor.
Ariş, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde aldığı heykel eğitimine Roma’da devam ederek kendi dilini buldu. Farklı seriler ve tekil eserlerinde, ahşap, taş ve deri formlar, erken dönem figüratif temsiller, soyut kafalar ve taşlaşmış yüzler dikkat çekiyor. Bu eserler, mitolojik, antropolojik ve arkeolojik çağrışımlarla dolu.
Hafızayı Hatırlamak
Arter’in ikinci katındaki serginin girişi, Ariş’in sanatıyla özdeşleşen yaşam hikayesinin ilk adımını oluşturuyor. Sergide, babası Latif Ariş’in tasarladığı afişler, annesi Nezihe Eriş’in tezyin ettiği tabaklar ve sanatçının büstleriyle konuşan natürmortlar yer alıyor. Serginin girişinde, Ariş’in tasarladığı masklar ve günlük nesneler, sanatçının hayatıyla iç içe geçtiğinin birer kanıtı. Sergi, küratör Selen Ansen’in açıklamalarına göre, sanatçının atölyesindeki doğa ve yaşamla kurduğu bağlardan ilham alıyor. Bu sebeple, eserler ve temalar arasındaki ilişki, ziyaretçilere kapsamlı ve bütünlüklü bir deneyim sunuyor.