Mega Metal, 7-8 Aralık’ta talep toplayacak

Meltem GÜNAY

Aralarında NASA, Tesla, Airbus, Samsung gibi dünya devlerinin olduğu çok sayıda uluslararası şirketin tedarikçisi olan ve Kayseri’deki fabrikasında elektrik, elektronik, iletişim, enerji üretimi, savunma ve otomotiv sektöründe kullanılan yüksek teknolojili elektrolitik bakır tel üretimi yapan Mega Metal, 7-8 Aralık tarihleri arasında talep toplamaya hazırlanıyor. Düzenlenen toplantıda şirketin halka arzıyla ilgili gelişmeleri ve yeni yatırımları dile getiren Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, Patronlar Dünyası’nın sorularını yanıtladı.

HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜNÜN 1 MİLYAR 725 MİLYON OLMASI BEKLENİYOR

SPK’ya yaptıkları başvurunun kabul edilmesiyle birlikte talep toplamaya başlayacaklarını dile getiren Turgut şirketin hisse fiyatının 28.30 TL olacağını söyledi. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 75’inin bireysel yatırımcı, yüzde 24’ünün yurt içi kurumsal yatırımcı, yüzde 1’inin ise şirket çalışanlarına ayrıldığını dile getiren Turgut, halka arz büyüklüğünün de 1 milyar 725 milyon TL olmasını beklediklerini kaydetti.

Bugüne kadar yeni yatırım yapmak, kapasite yaratmak ve yeni ürünler için kendi özkaynaklarını kullandıklarını belirten Turgut, “Ancak hem Türkiye’de hem de yurt dışındaki yeni yatırımlarımız için halka arzlar çok önemli bir finansman kaynağı. 8-9 ay önce halka arzla ilgili tanıtımlarımıza başladık süreç biraz uzadı. Hem bizim acemiliğimiz hem de çeşitli faktörler bunda etkili oldu. Konjektürel durum, seçimler, seçimler sonrası değişen ekonomi yönetimi gibi bir çok faktör var. Biz aile şirketiyiz kurumsal kimlikle de yeni tanışıyoruz. Öğreneceğimiz şeyler var. Ben çok yoğun bir talep alacağımıza inanıyorum. Bu konuda çok heyecanlıyız” diye konuştu.

HALKA ARZDAN ELDE EDİLECEK GELİR YENİ YATIRIMLARI FİNANSE EDECEK

Halka arzdan elde edilecek gelirin yaklaşık yüzde 50’sini organik ve inorganik büyüme için kullanmayı planladıklarını ifade eden Turgut, “ Halka arzlar çok önemli bir finansman kaynağı bu enstrümanı da kullanmak istiyoruz. Arzdan elde edilecek gelirin yüzde 10’unu finansal, yüzde 30’u işletme sermayesi yüzde 10’u da yenilenebilir enerji olarak planlıyoruz şu anda. Şirketin 2022 cirosu 8.8 milyar TL, 2023’de ise 11 milyar TL ciro beklentimiz var. Üretimimizin yüzde 50-55’ini yurt dışına ihraç ediyoruz, yüzde 40-45 oranında iç piyasaya çalışıyoruz. Ama bizim yurt içinde çalıştığımız firmalar da ihracatçı” dedi.

KURUMSEL FİRMALARI TERCİH EDİYORLAR

Sürdürülebilir bir büyüme için kurumsallaşmanın önemine dikkat çeken Turgut, “İlk olarak SPK’nın getirdiği bazı kurallar var, bunlara uyum sağlamak şirketler açısından sağlıklı bir yönetim yaratıyor. Komiteler kurulması gerekiyor, yönetim kurulunun yeniden oluşturulması gerekiyor. Denetlenebilir olmak, şeffaf olmak yatırımcının size daha çok güven duyması anlamına geliyor. Halka arzdan kısa bir süre sonra da Borsa İstanbul’da Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dâhil olma hedefimiz var. Zaten birlikte çalıştığımız dünya devleri de daha kurumsal şirketleri tercih ediyor” diye konuştu.

YENİ PAZARLARA AÇILACAK

Türkiye’de ve Avrupa’da Pazar lideri olduklarını belirten Turgut yeni yatırımlarını da şöyle anlattı; “ Avrupa’nın dışında ABD’de yeni bir tesis açmak ya da satın alarak büyümek istiyoruz. 2024 senesinde bunu yapmayı düşünüyoruz. Bölge olarak New York ya da Carolina’yı düşünüyoruz. Kanada’ya ihracata yeni başladık. Yine 2024’de Tunus, Fas, Cezayir gibi Afrika ülkelerine ihracata başlamayı düşünüyoruz.

Türkiye’de şu anda Kayseri’deki tesisimiz dışında ikinci bir yatırım daha yapmayı planlıyoruz. Bunun için de uygun yer arayışımız devam ediyor. Bir liman kenti önplana çıkıyor. Kayseri’deki fabrikamızın üretim kapasitesi 48 bin ton bu seneyi 44-45 ton ile bitiririz. Önümüzdeki sene 50 bin tona ulaşırız diye düşünüyorum.

Yeşil enerji için şu anda Bilecik ve Kütahya’da 20 megawatlık güneş enerjisi yatırımımız var. ÇED başvurularını yaptık altı ay içerisinde orada faaliyete başlarız diye düşünüyoruz. Bu alanda yeni yatırımlar da planlamalarımız içerisinde.”

İHTİYAÇ 12 KAT DAHA ARTACAK

Küresel ölçekte yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlara bakıldığında, pandemi dönemini de içine alan son beş yılda çok hızlı bir şekilde arttığını söyleyen Turgut, “Özellikle güneş enerji yatırımları ve rüzgar santralleri gelecek yıllarda yatırımların hızla artacağı alanlar olarak dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın açıklamasına göre, güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkabilir. Copper Alliance tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan verilere göre de fosil yakıtla çalışan bir otomobile göre elektrikli bir otomobil dört kat daha fazla bakıra ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji sistemlerinin, geleneksel enerji sistemlerine göre ihtiyaç duyduğu bakır ise 12 kat daha fazla. Bu ihtiyacın çok büyük bir kısmını ise nitelikli bakır tel oluşturuyor. Üretim tarafı kadar depolama tarafı da hızlı bir gelişim içinde” diye anlattı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir